perjantaina, syyskuuta 06, 2013

Maaseutu hiljenee

Asumme pienellä kylällä, josta lähimpään kauppaan on vajaa 15 kilometriä. Kylällämme ei ole siis kirjastoa, terveyspalveluita, kuppilaa tai kioskia. Kun jotain tarvitsee, on lähdettävä autolla.

Koulu häämöttää rypsipellon takaa.
Mutta meillä on metsää, josta voi hakea sieniä, marjoja ja mielenrauhaa. On myös järvi, mistä voi pyytää kalaa. Järvelle voi mennä soutamaan, melomaan tai seuraamaan lintujen elämää.
 Kyläämme halkoo rauhallinen hiekkatie, mitä pitkin lapsilla on turvallista harjoitella pyöräilyä, kavereitten luo kävelemistä tai kerätä niittykukkia sen ojanpientareilta.

Kylällä toimii koulu ja siinä päiväkoti. Jotkut ovat tulleet samaan tuttujen aikuisten rakennukseen jo parikesäisenä, jatkaneet eskarin jälkeen ala-asteelaiseksi. Eli parhaimmassa tapauksessa lapsi on viettänyt kymmenen vuotta samassa paikassa. Hän tuntee siivoojan, keittäjän, hoitajat, opettajat ja koulukaverit nimeltä.

Koulun ohessa toimii aktiivinen vanhempainneuvosto, joka vuodesta toiseen hommaa oppilaille rahat xylitolipastilleihin, uimahallikäynteihin, liikuntapäivään, luokkaretkiin ja muihin elämyspäiviin, mihin kaupungin resurssit eivät anna myöten.

Koululla kokoontuu myös kyläseura, 4H-kerho, kyläläisten liikuntapiiri, kutojat, kuntosalikin sinne on rakennettu.

Nyt Jämsän kaupunki on aikeissa lopettaa koulun toiminnan kokonaan tämän vuoden jälkeen. Ilmoitus tuli täytenä yllätyksenä koko kylälle, koska koulu on hyvässä kunnossa ja oppilasmäärä on ollut koko ajan nousussa. Lapset aiotaan kuljettaa keskustan kouluun, mihin toisilla oppilailla matkaa tulee kohtuuttoman paljon. 

Olemme neuvottomia. Kaupunki ei kohtele tasa-arvoisesti haja-asutusalueiden asukkaita. Sama linja on ollut käytäntönä jo vuosien ajan, kouluja lakkautetaan suorastaan mielivaltaisesti. Kaikki toiminta keskitetään taajamaan. Tämä sattuu kyläläisiin, tämä ei ole ainoastaan koululaisia koskeva asia, tämä hiljentää maaseudun. 

Kaikki viedään.
Olisiko teillä ideoita? Mitä voimme tehdä?Tässä vielä linkki superihanan koulun sivuille, jos joku haluaa käydä tutustumassa. Klik!

Ja täällä addressi! Auttakaa! 

 

2 kommenttia:

  1. No niinpä tietenkin. Ehdin jo riemastua, että teillä on vielä toimiva kyläkoulu. Tuomio kuulostaa lopun alulta. Taistelu kannattaa käydä ainakin siksi, ettei jälkikäteen harmita,kun ei mitään tenyt. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taistelu on käynnissä ja iso vaihde silmässä. Kyläkoulu on meille iso asia, lapsille etenkin. Pidämme siitä kiinni kynsin ja hampain.

      Poista