sunnuntaina, tammikuuta 16, 2011

Talviverkkojen laitto
Tuli kysymys miten verkot laitetaan jään alle. Meillä ei ollut aiempaa kokemusta, mutta neuvoja olimme saaneet. Yritän nyt kertoa, miten me teimme homman.
Etukäteen on hommattava verkko (meillä se on 60 metriä pitkä, 3 metriä korkea ja silmäkoko 50 millimetriä). Nailonnarua (sitä oranssia) pitää olla hirvittävän paljon, meillä sitä on noin 130 metriä, että verkon saa yksin katsottua. Kaira ja tuura on tietenkin oltava ja verkon uittoon tarvitaan pitkiä riukuja tai rimoja. Meillä oli kapoista lautaa (päistä yhteen naulattuina niistä tuli 12 metrinen pökäle).
Varaa hommaan aikaa ja lämmin vaatetus. Vettä pelkäämättömät hanskat ovat oiva valinta myös.


  1. Jäähän tehdään tarpeeksi iso avanto, mistä riuku mahtuu menemään. Tästä avannosta verkko myös aina katsotaan. Syvyys kannattaa kokeilla narun ja painon avulla, että verkko mahtuu korkeutensa puolesta.
  2. Mitataan riuun avulla seuraavan avannon paikka ja hakataan taas jäähän reikä.
  3. Teimme riukuun koko matkan mittaisen naruvirityksen (molemmissa päissä riukua naulalenkit, joissa naru oli kiinni), se helpotti avannosta toiseen ujuttamista.
  4. Pitkä naru kiinnitetään riukuun hyvin, ettei varmasti pääse karkuun. Naru siis ujutetaan koko avantoketjun läpi ja sillä sitten lopulta vedetään verkko jään alle.
  5. Riuku ujutetaan avantoon ja suunnaksi otetaan seuraava aukko. 
  6. Toisella avannolla (jos riukuun on tehnyt naruvirityksen, ei tarvita kairan reikää isompaa reikää jäähän) nostetaan naru jään pinnalle (meillä apuna oli keppi, johon oli tehty naulasta koukku)
  7. Narua "kelaamalla" siirretään riukua eteenpäin. Kun riuku näkyy taas seuraavassa päätepisteessään, tehdään taas reikä kairalla.
  8. Riukua uitetaan niin kauan, kunnes verkon mitta on tullut täyteen. Viimeinen avanto hakataan tarpeeksi suureksi (pitkulaiseksi), että uittoriuku saadaan vedetyksi pois jään alta.
  9. Riuku pois avannosta ja naru irti riuusta.
  10. Kipitetään ensimmäiselle avannolle ja kiinnitetään verkko huolella narun päähän.
  11. Toinen jää huolehtimaan, että verkko soljuu avantoon ilman sotkuja ja toinen menee viimeiselle avannolle vetämään narulla verkkoa.
  12. Kun verkko on tullut toiseen päähän, hilataan sitä vähän matkaa takaisin päin, ettei matkalle jää sotkuja.
  13. Molempiin päihin laitetaan sen verran narua, että verkko painuu pohjaan. Avantojen poikki laitetaan keppi, jonka päälle y:n muotoinen karahka pystyyn. Y-kepissä on verkon naru kiinni (ei pääse naru siis jäätymään pinnan päälle).
  14. Sitten vaan kaloja odottelemaan. Meillä on jo saatu kaksi haukea, lahna ja kuha alle viikossa! 

4 kommenttia:

  1. SUURKIITOS! Jokainen lukutaitoinen osaa tuon luettuaan (lunttilappu repussa mukana) laskea verkot järveen talvikelissä.
    Jos on järvi saatavilla ja tuo taito hallussa, tuntuu mukavalta, suorastaan ylelliseltä iskeä omia kuhafileitä pannulle, kun Cittarissa maksavat 28e kilo. Ja talvikalastus, jos mikä, on hyötyulkoliikuntaa parhaimmillaan.
    Kohta alkaa jo saada madetta... Hyvää jatkoa ja kalaonnea!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kalaonnesta! Kuha tosiaan on kallista kaupassa ja en tiedä mitään parempaa, kun voissa paistetut kuhafileet.

    VastaaPoista
  3. Kiva, kun laitoit kommentin blogiini, että löysin sinut "seurantaan" ;) Sinullahan on täällä vaikka mitä tärkeää ja mukavaa!

    VastaaPoista
  4. Ruska: Löysin blogisi sattumalta joku aika sitten ja voin sanoa "kiitos samoin".

    VastaaPoista